slide

Project 2011

 

Samburu District

(Foto-verslag onderaan deze pagina)

In oktober 2011 werd het project beperkt tot het Samburu District. Het team bestond uit: Joost Berben (tandarts te Utrecht), Marc Kicken (Kaakchirurg te Arnhem) en Edward Lolokuru (contactpersoon Samburu District). De bevolking werd door Edward geïnformeerd over ons project, de route en dus de locaties waar zorg geboden zou worden. Doordat we zeer mobiel en onafhankelijk zijn, zijn we in staat op de meest afgelegen plaatsen zorg te bieden.

Donderdag 13/10/2011:

Het team vertrok met de trein richting Schiphol voor de vlucht van Amsterdam naar Nairobi. De aankomst vond plaats in Nairobi omstreeks 20.45 lokale tijd. Na een lange wachttijd bij de douane konden we eindelijk onze bagage ophalen, waarna we beladen met de overvolle en loodzware instrumentariumkoffers op zoek gingen naar de gereserveerde taxi. Gelukkig stond deze na de vertraging nog op ons te wachten om ons naar het hotel te brengen. Na de check-in in het hotel, het ontvangst van de licenties en de bestelling van DentMed Kenya (handschoenen, naalden en carpules en andere verbruiksvoorwerpen) was er even tijd om uit te blazen van de lange reis met een koude “Tusker” en een sandwich op het terras van het hotel.

Vrijdag 14/10/2011:

Zoals afgesproken stond de 4x4 stipt om 8.00 de volgende ochtend voor het hotel . De 4x4 werd ingeladen en samen met onze contactpersoon, Dr. Edward Lolokuru uit Maralal, begaven we ons naar de Uchumi Hypermarket op Ngong Road. In deze supermarkt werden de inkopen gedaan voor de gehele reis aangezien er hiervoor in het noorden weinig mogelijkheden zijn. Vooral veel water en voedsel, maar ook benodigdheden voor de tandheelkundige werkzaamheden werden ingekocht. De reis naar Wamba bracht ons langs Thika, Nanyuki en Isiolo. Door de recente werkzaamheden aan de weg waren we in staat om tot Archer’s Post over een geasfalteerde weg te rijden. Dit heeft natuurlijk tijdswinst opgeleverd, maar na de splitsing Wamba – Marsabit kwam de bekende ruwe zandpiste weer aan bod.

Onderweg waren we getuigen van enige spanningen tussen de lokale bevolking en de steeds verder oprukkende moslim fundamentalisten uit Somalië. Hierdoor waren enkele barricades opgetrokken waarbij elk voertuig gecontroleerd werd om eventuele “terroristen”, die zich per voertuig in zowel noordelijke als zuidelijke richting verplaatsen, op te sporen (3 dagen later voerde Kenia een militair offensief uit tegen Somalië om de Al Shabaab strijders naar het noorden te verdrijven). Na de aankomst in Wamba werden de tenten opgezet om fris de volgende ochtend aan de slag te kunnen gaan.

Zaterdag 15/10/2011:

Om 8 uur hadden we onze kliniek opgebouwd in het publieke ziekenhuisje aan het einde van de weg in Wamba. Er was sprake van een goede medewerking van enkele ziekenhuisfunctionarissen. Ze boden ons hun hulp aan bij de administratie (helaas niet altijd accuraat) en het steriliseren. Er waren 126 aanmeldingen voor tandheelkundige hulp waarvan uiteindelijk 75 geëxtraheerde elementen en enkele restauraties werden geregistreerd. Omdat er steeds stiekem “belangrijke mensen” tussendoor glipten bleef de patiënten lijst maar groeien en hadden we helaas niet de mogelijkheid om iedereen die dag te helpen. Aangezien de hevige regenval van de laatste paar weken ons niet toeliet om het plaatsje Sware de volgende dag te bereiken, werd ervoor gekozen om de resterende 32 patiënten de volgende ochtend te helpen voor ons vertrek naar Maralal. Opnieuw en overnachting in de tent op het erf van onze contactpersoon.

Zondag 16/10/2011:

Bij onze aankomst bij het ziekenhuisje de volgende ochtend bleek de lijst van 32 patiënten alweer gegroeid te zijn tot 41. We hebben helaas duidelijk moeten maken dat we uiterlijk om 13.00 zouden moeten vertrekken omdat de zware tocht naar Maralal nog voor ons lag. Het resultaat van deze ochtend was 55 extracties en 5 restauraties. Vervolgens werd al het instrumentarium gesteriliseerd, tenten afgebroken, spullen ingepakt en de 4x4 voorbereid voor de tocht. Na enkele uren werden we ontvangen bij Edward thuis. De tenten werden na dit warme ontvangst naast het huis, tussen de koeien en de geiten, weer opgezet om de nacht in te gaan.

Maandag 17/10/2011:

De volgende ochtend ging de reis richting het noorden. Aangezien in de plaatsjes Barsaloi en Opiroi zeer afgelegen zijn is er geen stromend water en elektriciteit waardoor de mogelijkheid tot steriliseren werd bemoeilijkt. Om dit probleem op te lossen hadden we een snelkookpan gekocht in Maralal en deze zo gemodificeerd dat we toch op een gasvuur konden steriliseren. Na een zeer ruwe rit met veel steile beklimmingen kwamen we in Barsaloi rond 15.00 aan. Bij aankomst werd meteen contact gelegd met de verantwoordelijke van de “dispensary” (soort EHBO-post) zodat we onze kliniek hier konden opbouwen. Het was redelijk laat maar al snel stonden de eerste patiënten voor de deur wat resulteerde in 20 extracties. Deze nacht werden de tenten naast de kliniek opgezet.

Dinsdag 18/10/2011:

We startten vroeg in de dispensary van Barsaloi omdat we maar de mogelijkheid hadden tot 14.00 te werken aangezien we de volgende dag onze kliniek zouden opbouwen in Opiroi. Resultaat van deze ochtend was 25 geëxtraheerde elementen en 3 restauraties. Rond 17.00 kwamen we aan in Opiroi waarbij het schoolgebouwtje uitgekozen werd om de volgende dag te behandelen, omdat de dispensary niet met een 4x4 bereikbaar was door de hevige regenval. De tenten werden naast het schoolgebouw opgezet en de eerste voorbereidingen voor de kliniek werden reeds getroffen.

Woensdag 19/10/2011:

Net na het ontwaken werden we verrast door een zeer hevige regenbui. Pas na deze bui zagen we druppelsgewijs patiënten binnenkomen. Uiteindelijk werden hier 26 elementen verwijderd en enkele restauraties vervaardigd. Door de hevige regenval werd besloten diezelfde dag nog naar Maralal terug te keren om problemen tijdens de rit te beperken.

Donderdag 20/10/2011:

Afscheid van onze contactpersoon en zijn familie. De terugreis naar Nairobi diende opgesplitst te worden aangezien in één keer doorrijden een te zware tocht zou betekenen en een onveilige situatie zou creëren omdat na zonsondergang rijden niet aan te raden is. Een overnachting in Isiolo was de oplossing. Na het avondmaal werd al het instrumentarium en de verbruiksmaterialen geïnventariseerd om te bepalen wat tijdens het volgende project aangekocht of vervangen dient te worden.

Vrijdag 21/10/2011:

Vertrek vanuit Isiolo naar Nairobi omstreeks 10.00. Met een verwachtte aankomst tijd 15.00 leek het een rustige tocht, maar helaas mochten we hier enkele uurtjes bij optellen door grote chaos met stapvoets verkeer rondom Nairobi. Bij aankomst in het hotel werd de 4x4 ingeleverd.

Zaterdag 22/10/2011:

De taxi stond om 05.00 klaar om ons naar de luchthaven te brengen voor onze vlucht van 08.10 naar Amsterdam. Aankomst rond 15.00

Na evaluerende gesprekken met Marc Kicken en vergaderingen met het overige bestuur van de stichting werden doelen gesteld voor het project in oktober 2012 en kon geconcludeerd worden dat het project van 2011 een groot succes was.
Naast het uitbreiden van de periode van het project in 2012 naar 2 weken en het uitbreiden van de route (Samburu District en Baringo District), werd ook besloten een investering te doen door de aankoop van een mobile field unit. Hierdoor worden onze behandelingsmogelijkheden vergroot voor zowel chirurgische als restauratieve behandelingen .
ReactiesPlaats een reactie

  • Gemarkeerde velden zijn verplicht *.

If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Onze Projecten
Bekijk alle
Project 2018

Project 2018

Verslag Project 2018  

 

Volgt zo snel mogelijk

 

Project 2017

Project 2017

Verslag Project 2017 – Masai Mara (8 t/m 22 oktober)   Door de problemen die zich tijdens vorig project in ...

Project 2016

Project 2016

Verslag Project 2016  (Tanzania 16 t/m 30 oktober)   Zondag 16 oktober Zoals elk jaar hebben we ook nu ...